Research & Business Park

Nye behandlinger af sygdomme i centralnervesystemet under udvikling

I forskningsgruppen Metabolisme Modifying Medicine (MMM) ved Aalborg Universitet samarbejdes der med Meta-IQ ApS, en dansk biotekvirksomhed, der udvikler medicin til behandling af multipel sklerose og andre sygdomme i centralnervesystemet (CNS). I forskningsgruppen har man publiceret en artikel, der viser, at en ny klasse medicin, der blokerer lipid-metabolisme (stofskiftet), har en usædvanlig stærk effekt ved behandling af sygdomme i centralnervesystemet. Gruppen forsøger således at belyse virkningen og vigtigheden af lipid metabolisme (stofskiftet) ved sygdomme i centralnervesystemet samt at teste effektiviteten af den nye medicin i forskellige CNS-sygdomme.

I undersøgelser, offentliggjort af Anne Mørkolt og John Nieland fra forskningsgruppen, fremgår det, at det nye lægemiddel har en effektivitet på 90% hos dyr, der lider af depression, hvor den bedste medicin på markedet kun virker i maksimalt 50% af dyrene. Ved behandling af multipel sklerose med blokerende lipid-metabolisme, er man i stand til at vende sygdomsprogressionen, ligesom flere end 50% af behandlede dyr er sygdomsfrie efter 2 ugers behandling. I øjeblikket tester Michael Trabjerg sammen med John Nieland fra MMM-gruppen i samarbejde med Meta-IQ effektiviteten af at blokere lipidmetabolisme i behandlingen af Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) og Parkinson-sygdomme. De første data i ALS-studiet, der støttes af Louis Hansen-fonden, viser meget lovende resultater i behandlingen af denne sygdom.

Meta-IQ ApS er i øjeblikket ved at rejse kapital til test af lægemidlet hos patienter med sekundær progressiv multipel sklerose, en sygdom, der ikke kan behandles i dag.

AAU LOGO RGB UK      

 

AalborgUniversityHospital Eir

     northdenmarkregion      EU Logo