Research & Business Park

Spraino – et kommercielt forskningsprojekt!

Spraino er navnet på et nu kommercielt produkt, der er centrum for omfattende forskning, der udgår og ledes fra Aalborg Universitet (AAU) ved Erhvervs-ph.d., Filip Gertz Lysdal.

Forstuvninger af anklen er den hyppigste sportsskade, som tilmed sendte 42.000 danskere på skadestuen sidste år. Spraino er et selvklæbende PTFE-plaster (teflon), som klæbes på ydersiden af skoen. Egenskaberne ved teflon hjælper til at nedsætte friktion mellem gulv og sko, hvis (når) man træder/lander forkert under sport. På denne måde undgås det, at skoen ”fanger” gulvet i en skadelig position, og dermed en uundgåelig ankelforstuvning.

Store forsøg på Aalborg Universitet har vist, hvordan foden helt unikt rettes op, gennem en glidende bevægelse på 1-2cm, i tilfælde af en dårlig landing. Yderligere forsøg med professionelle håndbold- og badmintonspillere har vist, at man kan bruge Spraino uden, at det påvirker præstationen, da skoen kun glider i en skadelig position.

Forskerteamet omkring Spraino spænder vidt med flere spændende projekter. Heriblandt mekanisk simulering i tribologi på DTU, biomekaniske simuleringer af fejlstillinger og led-belastning på AAU og klinisk forskning fra Hvidovre Hospital, hvor Spraino i øjeblikket testes i et hélt år hos 500 divisionsspillere i håndbold og badminton – alle med vedvarende ankelproblemer.

sko 1

AAU LOGO RGB UK      

 

AalborgUniversityHospital Eir

     northdenmarkregion      EU Logo