Research & Business Park

Forskning i kløe-mekanismer vækker interesse hos farma-industrien

Patienter med hudsygdomme såsom atopisk eksem oplever ofte voldsomt generende kronisk kløe og smerter fra deres hudlæsioner. Ny forskning fra Aalborg Universitet AAU) i samarbejde med Hudlægecenter Nord har etableret eksperimentelle humane modeller i raske forsøgspersoner, som kortvarigt efterligner de symptomer, som patienterne oplever. Modellerne beror på interaktion med visse receptorer i huden, som ved aktivering forårsager kløe, smerte og hudinflammation. Når modellerne er testet på patienter med f.eks. atopisk eksem, ses der abnormalt kraftige reaktioner sammenlignet med matchede raske kontroller, hvilket indikerer sensorisk sensibilisering hos patienterne.

De receptorer, som modellerne interagerer med, er pt. i søgelyset hos mange virksomheder i farma-industrien, da det er vist, at de spiller en central rolle i forskellige hudsygdomme med kløe. De udviklede modeller kan anvendes til at måle effekt af nye lægemidler i mennesker tidligt i den kliniske udvikling.

Tidlig viden om et nyt lægemiddelkandidats effekt er af afgørende økonomisk betydning for lægemiddelvirksomheder, da der er store økonomiske omkostninger forbundet med kliniske forsøg. De første kontakter til lægemiddelindustrien er etableret, og Eir er instrumentel i promoveringen af områdets potentiale til flere interesserede virksomheder.

Fredag den 15. december forsvarede Hjalte Holm Andersen sin Ph.d.-afhandling på AAU omkring netop dette emne. Afhandlingen kan rekvirereres ved henvendelse til Eir.

AAU LOGO RGB UK      

 

AalborgUniversityHospital Eir

     northdenmarkregion      EU Logo