Research & Business Park

Monitoreret vippebræt

Hvis man ”vrikker om” på anklen kan der opstå en forstuvning af ankelleddet. Dette er et alment kendt problem og mange kommer efterfølgende til at døje med kronisk ankel-instabilitet, hvilket karakteriseres ved gentagne forstuvninger og en følelse af dårlig stabilitet i ankelleddet. Genoptræning efter sådanne ankelforstuvninger foregår ved at lave øvelser, hvor man står på et ustabilt underlag som for eksempel et vippebræt.

Det er nu blevet muligt, at registrere/monitorere et sådant vippebræts bevægelser. Det sker ved hjælp af såkaldte accelerometre, der fungerer som elektroniske vaterpas. Signalerne fra disse accelerometre kan angive, om man står stabilt på brættet. Ved at udnytte disse data som feedback kan man endvidere understøtte træningen.

Forskningsprogrammet ”Teknologier i Borgernær sundhed” og Fysioterapeutuddannelsen ved UCN arbejder med et projekt, der anvender sådanne monitorerede vippebræt til at identificere forekomsten af ankel-instabilitet.

Gennem pilotforsøg er der udviklet nye algoritmer til evaluering af brættets bevægelser og til at indikere stabilitetsdeficit. Projektet går ud på at vurdere disse algoritmer i forhold til deres evne til at identificere ankel-instabilitet og til at evaluere effekten af en given træning.

Der er desuden ved at blive etableret et projektsamarbejde med Aalborg Universitet med henblik på at videreudvikle teknologien. Intentionen er at kunne benytte accelerometre i en smartphone til dataopsamlingen. Der synes endvidere at være potentiale for, at metoderne på sigt kan inkorporeres i en smartphone-applikation.

For nærmere information kontakt: Uffe Læssøe, docent og lektor UCN This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

AAU LOGO RGB UK      

 

AalborgUniversityHospital Eir

     northdenmarkregion      EU Logo